Cum salvez imaginile pentru generatia urmatoare?

 

Acest articol s-a născut în urma unor discuții cu mai multe persoane referitoare la modalitățile de a conserva și păstra cât mai bine imaginile pentru viitor. Nu e o părere documentată științific, e bazată doar pe cunoștințele și experiența mea de până acum. Dacă știți și alte variante, aștept cu drag opiniile voastre.

 Întrebare:

”Pe ce suport recomanzi să păstrez de-a lungul anilor pozele de familie? Pe CD/DVD se pare că nu e ok (durata de viață scurtă și risc să le pierd).  Ai vreun sfat?”

plan pentru primul an,poze copii, fotograf copii Cluj

 Răspunsul meu:

Nu există nimic 100% sigur. Nici un suport care să fie indestructibil. CD/DVD cel mai puțin, pentru că se prezice că în câțiva ani nu o să mai existe aparatul care să le citească (calculatoarele făcute de Apple nu mai au unitate de citire a DVD-urilor; în plus, gândește-te la casetele video sau dischete).

Ce recomand?

Variante mai multe de stocare/salvare a imaginilor. În primul rând IMPRIMĂ IMAGINILE. Albumele și pozele imprimate par cele mai fragile, dar de fapt sunt cele mai accesibile, pentru că nu ai nevoie de nici un aparat să le vezi.

album digital de familie_fotograf familie Olga Vuscan_#printeazafotografiile

Apoi back-up pe un hard-disk extern și în cloud (spații de stocare on-line care au servere în mai multe locații, gen Dropbox sau Google Drive, etc). În acest moment cloud storage pare a fi cea mai sigură variantă, pentru că fișierele se salvează pe mai multe servere din lume. Dar, cum spuneam, nu e nimic sigur (și la cloud, dacă nu îți mai permiți taxa – lunară sau anuală – sau site-ul respectiv se închide, poți pierde imaginile).

Î: Nu pot face albume cu sute de mii de poze, ar trebui să închiriez un depozit pentru ele. Ce e de făcut?

R:Legat de numărul de imagini care să ajungă într-un album am un singur sfat: SELECȚIE. Asta e frumusețea albumelor – te forțează să renunți la imaginile nereușite/dubluri și să alegi imaginile cu cea mai mare încărcătură emoțională pentru voi. Nimeni nu va sta vreodată să se uite peste sute de mii de imagini. Farmecul albumului e că îți arată un fragment din viața ta și te face să îți dorești să vezi mai mult. Dacă te plictisești văzând sute de poze într-un album, atunci ai pus prea multe (recomand selecția după ce trece euforia momentului, ca să poți face selecția ”la rece”).

 albumul de hartie_ #printeazaamintirile - album foto pe hartie_sesiuni foto de familie_fotograf copii Olga Vuscan Cluj

Î: Dacă aș face albume aș fi selectivă, dar totuși aș vrea să păstrez pe ceva suport toate pozele. Ce să fac?

R: Folosește toate variantele de stocare pe care le ai la dispoziție. Le salvezi în calculator, pe un hard extern și pe un site de back-up online (care însă are spațiu limitat de obicei la 1 TB, și care, până la urmă tot te va ”obliga” să faci o selecție). Despre Dropbox o să vă povestesc într-un alt articol mai detaliat. Vă asigur că o să vă cucerească 🙂

 

 

 

error: Acest continut e protejat!