Despre fotografia de nou-nascut in 8 raspunsuri

 

poze bebelusi, fotografii bebelusi nou-nascuti, fotograf bebelusi, fotograf nou-nascuti Cluj Olga Vuscan

Fotografia stilizată de nou-născut e o ramură foarte tânără a fotografiei în România – atât de tânără încât e încă în fașă ( 😉 ). De aceea am simțit nevoia să adun aici cele mai frecvente întrebări de care m-am lovit în cei 4 ani de când fotografiez nou-născuți (dintre care ultimii 2 în studio).
Nu e o listă completă și nici o rețetă de “așa se face” – răspunsurile reflectă ceea ce știu eu până în acest moment și modul meu de a lucra cu bebelușii.
Pentru fotografi: puteți împărtăși aceste informații cu familiile și cu clienții voștri, cu mențiunea sursei articolului și a autorului. Vă rog eu, cu cireașă în vârf 😉

sedinta foto nou-nascuti gemeni, poze gemeni nou-nascuti, fotograf bebe Cluj
1) Când trebuie să fac programarea pentru o ședință foto de nou-născut?
Cât de devreme poți în sarcină. De obicei în perioada sarcinii se fixează data aproximativă, urmând ca la 1-2 zile după naștere să fixăm data și ora exactă.

2) Care e perioada din zi cea mai potrivită pentru o astfel de ședință?
Dimineața, la ora 10-11, bebelușii dorm mai bine și sunt mai odihniți.

3) Când e mai bine să facem ședința și până când faceți o astfel de sesiune?
Perioada ideală e în primele 4-10 zile de viață. Încerc să fac o ședință foto de nou-născut până la 4 săptămâni.

4) De ce e mai bine când e așa de mic? Ce se întâmplă după cele 10 zile? Dar după 1 lună de viață?
În a doua săptămână de viață bebe intră în puseul de creștere: mănâncă mult mai mult, doarme mai puțin și devine mai conștient de mediul înconjurător. Odată cu saltul acesta de creștere, mușchii și sistemul osos se întăresc, copilul pune în greutate și nu mai este așa de flexibil ca la început. Tot atunci pielea începe să se descuameze, poate apărea acneea bebelușului și colicii, iar bebelușul devine mai sensibil la stimulii externi, ceea ce se traduce într-o sensibilitate crescută la atingeri. Toate astea pot duce la o sesiune lungă, obositoare pentru toți cei implicați și cu rezultate modeste.
După 4 săptămâni de viață copilul stă și câte 2 ore treaz, iar dacă adoarme se trezește dacă e atins sau mutat, făcând imposibilă o sesiune stilizată cu bebe așezat în pozițiile specifice nou-născuților. După această vârstă, sesiunea e una ‘obișnuită’, adică surprind interacțiunea dintre părinți și copil și îl fotografiez treaz și alert, totul durând 1 – 1,5 ore.

5) Cât durează o ședință foto de nou-născut? Nu putem scurta sesiunea să iasă mai ieftin?
Timpul alocat unei astfel de sesiuni e între 2,5 și 4 ore. Uneori mai mult, în funcție de copil (am avut și sesiuni de 6-7 ore). Aceasta e singura ședință foto care nu poate fi scurtată pentru că se realizează în ritmul copilului – de multe ori în primele 2 ore hrănim bebelușul și folosim toate metodele cunoscute ca să îl “convingem” să adoarmă 🙂

6) De ce costă mai mult ședința foto de nou-născut decât celelalte sesiuni?
Pentru că toate resursele implicate sunt cel puțin duble (timpul de fotografiere, timpul de editare și accesorile folosite se dublează față de celelalte sesiuni).

5) Mi s-a recomandat să nu îl scot afară în primele 10 zile de viață. Ce să facem?
Da, toți medicii recomandă asta. Dar se referă la plimbările în aer liber sau în zone aglomerate și populate, nu la ieșit din clădire și urcat în mașină. Până la urmă, bebe a ieșit deja afară, nu? Altfel nu îl puteați scoate din spital 😉 Iar în studio avem condițiile ideale pentru o sesiune foto pentru bebelușul vostru (vezi următoarea întrebare).

6) Fotografiați copiii (aproape) dezbrăcați. Copilul meu e foarte sensibil – mi-e frică să nu răcească. Nu putem face acasă ședința?
Toți bebelușii au un sistem imunitar imatur și o sensibilitate crescută. De aceea, pentru că știu acest lucru și, pentru mine, siguranța lor e esențială, susțin că acasă nu e cel mai potrivit loc pentru o sesiune foto stilizată. Și asta pentru că nu putem menține temperatura constant ridicată pe perioada ședinței. În studio, pe lângă toate accesoriile și luminile profesionale disponibile, căldura se menține mereu între 28 și 31 grade, perfectă pentru fotografiat bebeluși în fundicul gol și transpirantă pentru adulți 😉
Bonus: nu vă stresați că nu e casa curată și ordonată când vine fotograful acasă (fix de un astfel de stres nu aveți nevoie în prima lună, când tot ce ați vrea e să vă odihniți și să vă adaptați la noua formulă de viață). În plus, ieșirea le va face bine mămicilor, care de multe ori mi-au mărturisit că venirea la ședința foto e ca o gură de aer și că nu se așteptau să plece cu moralul ridicat de la studio.
Dacă totuși doriți o sesiune foto acasă, ea se va desfășura în stil fotojurnalistic și fără posing, recuzită și accesorii. Vor fi surprinse momentele dintre părinți și copil, iar durata va fi de maxim 1,5 ore.

7) Am câteva obiecte pe care le vreau în sesiunea foto. Le pot aduce?
Da, cu siguranță. Dar folosirea lor va depinde de dimensiune, culori și dacă se integrează în stilul de fotografiere cu care deja v-am obișnuit: recuzita evidențiază, nu umbrește copilul.

8) Aș vrea ca aceste imagini să le păstrez doar pentru noi, nu să le faceți publice pe Facebook sau pe blog. Se poate?
Da, bineînțeles. Înțeleg nevoia de intimitate a familiilor, de aceea am găsit o cale de mijloc legat de acest aspect: publicarea anonimă a unui număr mic de imagini doar cu bebelușul (max. 10) pe blog, fără postări și etichetări pe Facebook.
Pentru că, până la urmă, imaginile sunt cartea mea de vizită și voi, la rândul vostru, așa ați ajuns aici: văzând imaginile unor bebeluși, postate pe blog sau pe Facebook.

sedinta foto nou-nascuti gemeni, poze gemeni nou-nascuti, fotograf bebe Cluj

Lista poate continua – și sunt sigură că nu am răspuns la toate întrebările. Ce am omis? Cu ce nu sunteți de acord? Ar mai fi ceva de spus? Haideți să discutăm deschis și constructiv despre aceste sesiuni atât de complexe și atât de frumoase!

error: Acest continut e protejat!