Botezul – sau binecuvântarea pentru familiile neoprotestante – este primul eveniment public din viața copilului nostru. Și cred că vorbesc pentru toți părinții când spun că ni-l dorim să se transforme într-o amintire frumoasă și caldă, indiferent că e vorba de o masă în familie sau o petrecere în toată regula cu peste 100 de invitați.
Începutul anului 2017 vine cu încheierea unui capitol frumos din viața mea, cel al fotografierii evenimentelor pentru mai bine de 10 ani, timp în care am învățat câte ceva despre ele. Și pentru că e bine să dăm mai departe, am pus cap la cap o listă care poate să vă ușureze munca de a planifica prima ieșire în lume a comorii voastre.
- Rezervați din timp localul unde vreți să faceți petrecerea după ceremonia religioasă. Pentru că botezurile cu petrecere se fac doar când nu e post, sunteți în competiție directă cu nunțile, care sunt planificate cu cel puțin 6 luni – 1 an înainte. De asemenea, țineți cont de distanțele dintre punctele importante din acea zi – casă – biserică – restaurant, dar nu vă limitați opțiunile doar pentru că toate sunt în același cartier.
- Rezervați din timp furnizorii cu care vreți să lucrați – catering, florărie, cofetărie, fotograf, videograf, DJ sau trupă/band. Din același motiv descris la punctul 1 🙂
- Discutați detaliat cu fiecare furnizor ce așteptări aveți. Nu vă fie teamă să spuneți tot ce vă doriți de la ei în acea zi și să cereți cât mai multe detalii despre cum va decurge colaborarea voastră și ce are fiecare de făcut – îi ajutați să vă ofere o experiență minunată!
- Biserica. Dacă nu sunteți legați emoțional și spiritual de o anumită biserică, alegeți o biserică spațioasă și luminoasă dacă ați angajat un fotograf și/sau videograf profesionist. Invitații vor reuși să stea comod, fără să se înghesuie, iar profesioniștii vor putea să își facă treaba bine și să nu îi sufle în ceafă preotului. Pentru că, nu-i așa, ați vrea imagini și un film de calitate! Știu că ideea de bisericuță – de lemn sau de orice altceva – sună foarte bine, dar spațiul extrem de limitat duce la imposibilitatea realizării unor cadre relevante pentru evenimentul vostru. Sunt sigură că nu ați vrea ca fotograful și/sau videograful să fie prezent în aproape fiecare cadru din biserică.
- Ceremonia religioasă. Durează, vă asigur eu, 45 de minute (cu excepția botezurilor reformate/romano-catolice). Orice altceva vi s-ar spune, nu e de bine. Fie persoana respectivă nu știe cum se desfășoară ceremonia, fie preotul e grăbit pentru că a mai rezervat alte ceremonii în aceeași zi. Oricum, ori planificarea vi se va da peste cap, ori veți simți că ați fost grăbiți și preotul nu v-a acordat atenția cuvenită. De cele mai multe ori, e prima situație. Ca să evitați a doua situație, nu vă grăbiți să alegeți bisericile ‘de vază’. In bisericile de cartier – și avem multe, mari și frumoase – preotul are timp de fiecare, și ceremonia e tihnită iar predica e cu suflet.
- În ziua botezului nu chemați acasă toate rudele. Cel mult nașii, dacă țineți la obiceiul ca aceștia să îmbrace copilul. Cu cât e mai multă lume în casă, cu atât copilul va fi mai agitat.
- Amintiți-vă să luați cu voi o copie după certificatul de naștere al copilului. Cred că asta se uită cel mai des 🙂
- Pregătește o sticluță cu lapte (matern/praf) pentru durata ceremoniei de botez și suzeta, dacă o folosiți. De obicei părinții pregătesc bagajul pentru ziua respectivă, dar uită/nu se gândesc la o porție de lapte pentru bebe la biserică. Dacă bebe nu ia sticluța, ai grijă să fie alăptat chiar înainte de a pleca din casă.
- Ținută comodă pentru copilul tău! Un aspect extrem de important e ca bebe să fie confortabil pe toată durata zilei, mai ales că va fi îmbrăcat și dezbrăcat de multe ori. Chiar dacă nu va fi băgat cu totul în apă, tot va trebui să fie dezbrăcat pentru a fi miruit pe burtică și pe spate în timpul ceremoniei. Știu că rochițele cu multe volănașe sau costumașele întregi pentru băieți sunt imposibil de drăgălașe pentru noi, adulții, dar pentru ei sunt incomode și îmbrăcatul lor adaugă la stresul zilei și al bebelușului. Ținutele chic și confortabile nu doar că îi asigură copilului confort, dar vă și scoate din standarde. Voi nu veți fi ca ceilalți 😉
- Dacă alegeți să organizați un botez cu petrecere, asigurați-vă că aveți o cameră la dispoziție unde vă puteți retrage pentru a hrăni copilul și a vă trage sufletul. În plus, dacă sunt și copii mai mari, o camera e necesară pentru a se odihni.
- Dacă aveți mai multe familii cu copii, angajați un animator – copiii se vor distra și ei pentru câteva ore, iar părinții vor putea să se bucure în liniște și fără griji de ziua voastră.
- Ședința foto în ziua botezului. Nu o planificați. Pentru sănătatea voastră și a relației cu partenerul 🙂 Dacă vă propuneți o sesiune în toată regula, cu poziții și accesorii ca la o sesiune de studio, vă creați așteptări nerealiste și tensiune inutilă. Bebelușul va fi și mai agitat, lucru pe care nu vi-l doriți în acea zi. Puteți realiza o sesiune ad-hoc după ce trece iureșul primei părți a zilei, când toată lumea a văzut și pupat bebelușul și după un somn bun. O jumătate de oră în 3 (+ restul copiilor), în camera de hotel sau afară e tot ce aveți nevoie. Pentru o sesiune foto de familie, eu vă recomand să rezervați o zi anume, pe care o puteți dedica doar sesiunii, ca rezultatele să fie așa cum vi le doriți – perfecte de pus în ramă!
- Faceți botezul pentru voi și nimeni altcineva! Organizați-l așa cum vi-l doriți și bucurați-vă de clipele trăite. Fiți prezenți în acele clipe și lăsați oamenii aleși de voi cu grijă să se ocupe de celelalte detalii – după, rămân doar imaginile și emoțiile trăite!